ELIBERAREA ACTULUI DE IDENTITATE LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 14 ANI
În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani minorul are obligaţia să solicite eliberarea actului de identitate.
DOCUMENTE NECESARE:
NOTĂ: La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezintă la ghişeul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, însoţit de unul dintre părinţi sau, după caz, de reprezentantul său legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.
ELIBERAREA ACTULUI DE IDENTITATE PERSOANELOR CARE AU DOBÂNDIT / REDOBÂNDIT CETĂŢENIA ROMÂNĂ
DOCUMENTE NECESARE:
NOTĂ: La eliberarea actului de identitate, persoana în cauză va preda permisul de şedere eliberat de Autoritatea pentru străini. În situaţia în care persoana nu mai deţine permisul de şedere, va da o declaraţie privind condiţiile în care a pierdut ori i-a fost furat documentul.
PIERDERE / FURT / DETERIORARE, DISTRUGERE / PRESCHIMBARE / ANULARE, MODIFICAREA DATELOR DE STARE CIVILĂ, ATRIBUIREA UNUI NOU CNP, SCHIMBAREA FIZIONOMIEI, SCHIMBAREA SEXULUI
DOCUMENTE NECESARE:
NOTĂ: Pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate în cazul modificării numelui şi/sau prenumelui titularului, prenumelui părinţilor, a datei ori a locului de naştere, precum şi în situaţia schimbării sexului, solicitantul trebuie să prezinte şi hotărârea judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.
INFORMAȚII UTILE
DOVADA DOMICILIULUI SAU REȘEDINȚEI se poate face cu unul dintre următoarele documente:
DECLARAŢIA DE CONSIMȚĂMÂNT PENTRU PRIMIREA ÎN SPAŢIU a găzduitorului poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate ori în prezenţa poliţistului de la postul de poliţie, pentru mediul rural.
Declaraţia de consimțământ pentru primirea în spaţiu a unei terțe persoane poate fi dată numai de unul dintre soți în situația în care imobilul respectiv nu a fost notificat în cartea funciară ca locuință a familiei menționând următorul text: ”Declar că imobilul nu a fost notificat în cartea funciară ca locuință a familiei”.
În cazul în care imobilul a fost notificat în cartea funciară ca locuință a familiei, declarația de consimțământ trebuie dată de ambii soți.
Termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea cărții de identitate, astfel cum a fost stabilit prin _Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005_ [1]_ privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil, _este de până la 30 de zile de la data înregistrării cererii, iar în situații deosebite acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către şeful Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mehedinți
· În cazul în care un cetățean se află într-o situație deosebită, motivată, solicitarea eliberării actului de identitate sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în actul de identitate într-un termen mai scurt decât cel prevăzut mai sus (ex. motive medicale, deplasare urgentă în altă localitate sau în alt stat, susținerea unor concursuri de admitere sau examene, efectuarea unor operațiuni notariale/bancare/poștale etc.), acesta se va adresa conducerii instituției (șefului de serviciu), va depune o cerere și va prezenta documente în susținere, care va analiza și va dispune, după caz, măsuri pentru soluționarea în timp util a cererii acestuia.